Krakonošova cibulačka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Anglická slanina
  • 200 g Celer bulvový
  • 80 g Chléb konzumní
  • 800 g Hovězí maso přední
  • 250 g Šalotka
  • 200 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pórek
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Česnek
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 670 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 116 g
  • Sodík 956 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 263.7 mg
  • Draslík 1585.7 mg
  • Vláknina 11567.2 mg
  • Vitamín A 11567.2 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 91.3 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupanou šalotku pokrájíme na tenká kolečka. Anglickou slaninu pokrájíme na proužky. Tvrdší chléb nakrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a pokrájíme nadrobno.

  • 2

    V hrnci rozpustíme máslo a šalotku zpěníme. Přilijeme čistý hovězí vývar (1 litr), přivedeme k varu a pomalu cibuli vaříme (15-20 minut). Vejce rozšleháme a vlijeme do vařící polévky. Ochutíme pepřem, solí, přimícháme petrželku.

  • 3

    Na talíře rozdělíme osmažený chléb, slaninu a každou porci zalijeme cibulačkou.¨

  • 4

    Hovězí světlý vývar [27325]:

  • 5

    Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.

  • 6

    Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litrem studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.

  • 7

    Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.

  • 8

    Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.

  • 9

    Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.

  • 10

    Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.

Komentáře k receptu