Středočeský kaldoun
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
 - 20 g Houby sušené
 - 5 g Pepř černý celý
 - 400 g Kachní drůbky
 - 100 g Játra kachní
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Máslo čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Majoránka
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Petržel kořen
 - 2 ks Kachní křídla
 - 1 ks Kachní krk
 - 3 hrst Nudle vlasové
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Muškátový květ
 - 2 stroužek Česnek
 - 2.5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 392 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 84 g
 - Sodík 282 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 177.9 mg
 - Draslík 521 mg
 - Vláknina 6955.5 mg
 - Vitamín A 6955.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 70 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kachní křídla, krk a vnitřnosti vaříme s kořením, solí a kořenovou zeleninou na mírném plameni, až je maso měkké.
 - 
                                2
V silnostěnném hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, rozšleháme ji se smetanou a částí scezeného vývaru dohladka. Poté vlijeme zbylý scezený vývar z kachních drobů, pokrájené sušené houby, které jsme půl hodiny namáčeli ve vodě (i s vodou) a vaříme alespoň dvacet minut.
 - 
                                3
V mezičase připravíme játrové knedlíčky (nejlépe z kachních jater). Játra umeleme, vmícháme ostatní suroviny a tvoříme v dlaních malé kuličky, které zavaříme do polévky. Přidáme vlasové nudle, obrané a pokrájené kachní maso, muškátový květ, a když polévku dovaříme, vmícháme jemně nasekanou petrželovou nať.