Polévka z květáku a česneku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 640 kcal
 - Sacharidy 51 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 1610 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 56.7 mg
 - Draslík 1907.2 mg
 - Vláknina 25185.8 mg
 - Vitamín A 25185.8 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 263.4 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Česnek zabalíme do alobalu a dáme péct na 60 minut při 180 °C. Upečený česnek vyjmeme z trouby, rozbalíme, necháme vychladnout.
 - 
                                2
Poté vymačkáme pečenou dužinu z jednotlivých stroužků.
 - 
                                3
Očistíme a pokrájíme květák, jednu a půl květákové hlávky pokrájíme na drobné kousky, zbytek rozebereme na růžičky.
 - 
                                4
Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Polovinu oleje rozpálíme v hrnci, přidáme cibuli a osmažíme dozlatova, poté přisypeme jemně pokrájený květák, tymián. Vše podlijeme vínem.
 - 
                                5
Necháme zredukovat víno na polovinu objemu. Poté přilijeme vývar.
 - 
                                6
Uvedeme k varu a přiklopené necháme 15 minut vařit. Pak odklopíme a vaříme ještě 12 minut.
 - 
                                7
Sýr nastrouháme, smícháme se smetanou a směs přimícháme do polévky, z které jsme odstranili tymián.
 - 
                                8
Necháme rozpálit zbytek oleje a osmahneme na něm růžičky květáku.
 - 
                                9
Smažíme do zhnědnutí, poté osolíme a opepříme. Květák přendáme do trouby a pečeme při 200 °C 12 minut.
 - 
                                10
Pečeným květákem ozdobíme porce polévky, posypeme sekanou petrželkou a ihned servírujeme.