Zahuštěná polévka špenátová

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 500 g Špenát listový čerstvý
  • 50 g Máslo jihočeské
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 stroužek Česnek
  • 0.5 l Vývar zeleninový
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 449 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 940 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 179.9 mg
  • Draslík 1174.2 mg
  • Vláknina 13822.5 mg
  • Vitamín A 13822.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 96.4 mg
  • Vitamín E 4.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Veškerou zeleninu oloupeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Ve větším hrnci rozpálíme máslo, vhodíme nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme česnek, mrkev, petržel, vsypeme umyté a nakrájené špenátové listy, podusíme 2 minuty, poprášíme mletou paprikou, hned zalijeme vývarem a pod poklicí povaříme 30 minut.

  • 2

    Ještě horkou polévku rozmixujeme, případně propasírujeme, vrátíme zpátky do hrnce, zakapeme trochou citrónové šťávy.

  • 3

    Smetanu vylijeme do hrníčku, rozklepneme celé jedno vejce, lžíci mouky, metličkou rozšleháme, vylijeme do polévky, za stálého míchání přivedeme k varu, polévku stáhneme z ohně a rozléváme na talíře.

  • 4

    Vejce uvaříme, oloupeme, nakrájíme nahrubo a posypeme jimi každou porci na talíři.

Komentáře k receptu