Polévka z uzeného masa se zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 250 g Brambory
  • 80 g Cibule
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 60 g Slanina vepřová
  • 200 g Uzená vepřová krkovička
  • 350 g Zelí hlávkové bílé
  • 50 g Mouka pšeničná hladká
  • 350 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 50 ml Olej rostlinný
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 3 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 1 špetka Kmín mletý
  • 1.4 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 657 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 246 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 90 mg
  • Draslík 377.6 mg
  • Vláknina 6768.9 mg
  • Vitamín A 6768.9 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.7 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Syrové zelí zbavíme poškozených listů, vykrojíme košťál a listy nakrájíme na kostky. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Cibuli nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme nadrobno. Maso nakrájíme na menší kostky.

  • 2

    Do vroucí osolené vody vložíme zelí a vaříme. Po 10 minutách zelí scedíme (vývar odložíme) a necháme okapat.

  • 3

    V mezičase na oleji zpěníme cibuli se slaninou. Poté vmícháme maso a osmažíme. Směs zaprášíme moukou, zarestujeme a přelijeme vývarem ze zelí. Do polévky přidáme koření, brambory, smetanu a na mírném plameni vaříme, až jsou brambory měkké. Do hotové polévky vmícháme okapané uvařené zelí, osladíme, osolíme a opepříme. Polévku necháme ještě 3 minuty probublávat. Do odstavené polévky vmícháme máslo a podáváme.

Komentáře k receptu