Polévka z mladé zeleniny se smetanou
Suroviny
- 250 g Brambory rané
 - 100 g Hrášek
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 900 g Rajčata
 - 100 g Ředkvička
 - 80 g Sýr Čedar
 - 250 g Karotka
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 900 ml Voda pitná
 - 800 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 3 ks Šalotka
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
 - Sacharidy 71 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 1391 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 57 g
 - Cholesterol 74.9 mg
 - Draslík 1579.8 mg
 - Vláknina 17645.1 mg
 - Vitamín A 17645.1 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 69.1 mg
 - Vitamín E 3.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Spařená rajčata oloupeme, vykrojíme semena a rajčata nakrájíme na kostičky. Šalotky a česnek nakrájíme nadrobno, ředkvičky a karotku opláchneme a nakrájíme na menší kostky. Oškrábané brambory nakrájíme na menší kostky, uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. Cukrový hrách opláchneme a překrájíme. Bazalku nakrájíme nahrubo, sýr nastrouháme.
 - 
                                2
Na másle s olejem zpěníme šalotky s česnekem, přimícháme rajčata, karotku, ředkvičky a vaříme. Po zhruba 15 minutách přidáme cukrový hrách a dovaříme. Do hotové polévky vložíme uvařené brambory, osolíme, opepříme, vmícháme smetanu a bazalku a ještě prohřejeme, už ale nevaříme.
 - 
                                3
Polévku podáváme posypanou sýrem.