Vepřový kaldoun - hustá krémová polévka z vepřových žeber
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Mrkev kořen
 - 30 g Vepřový bok uzený
 - 100 g Nudle domácí
 - 150 g Petržel kořen
 - 20 g Špek
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Rohlíky bílé
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 2.5 l Voda pitná
 - 1 dl Mléko polotučné
 - 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kg Vepřová žebra
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 4 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 872 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 67 g
 - Sodík 623 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 262.8 mg
 - Draslík 692.1 mg
 - Vláknina 7519.3 mg
 - Vitamín A 7519.3 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 40.3 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřová žebra omyjeme a dáme do hrnce s 2,5 l vody, přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a žebra vaříme tak, že voda bude jen mírně probublávat. Vaříme 3 hodiny.
 - 
                                2
Připravíme si zavářku - špekové knedlíčky s bylinkami: Špek (nejlépe domácí) a uzený prorostlý bůček nakrájíme na drobné kostičky. Omyjeme petrželku s pažitkou, vodu z bylinek setřepeme a drobně je pokrájíme.
 - 
                                3
Kostičky špeku rozpustíme v rendlíku a vysmažíme je na zlaté škvarky. Necháme je vychladnout. 2 rohlíky pokrájíme na kostky, dáme je do mísy a zalijeme mlékem. Poté k nim přidáme vychladlé škvarky i s omastkem, na malé kostičky pokrájený uzený bůček, polohrubou mouku (2 lžíce), vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a směs dobře promícháme. Necháme ji asi 10 minut odpočinout, poté ze směsi vytvoříme malé kulaté knedlíčky o průměru přibližně 3 cm, které obalíme v polohrubé mouce (2-lžíce).
 - 
                                4
Ještě očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli. Přibližně po 135 minutách vaření vepřových žeber, dáme do polévky všechnu zeleninu vcelku. Po 3 hodinách vaření polévku scedíme, maso ze žeber obereme a zeleninu nakrájíme na kousky.
 - 
                                5
Vývar znovu přivedeme k varu. V pánvi na rozehřátém másle usmažíme z hladké mouky světlou jíšku, kterou zahustíme vývar. Za občasného promíchání jíšku povaříme asi 5 minut. Poté vložíme do polévky špekové knedlíčky, domácí široké nudle, pokrájené maso, polévku dochutíme solí, pepřem a vaříme 7-8 minut.
 - 
                                6
Nakonec do polévky přimícháme našlehanou sladkou smetanu. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Kaldoun s nudlemi a knedlíčky rozlijeme do talířů, porce posypeme pažitkou a servírujeme.