Uzbecká cibulová polévka se skopovým masem
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hrubá
 - 35 g Droždí
 - 500 g Skopová plec
 - 150 g Olej rostlinný
 - 200 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 3 ks Rajčata
 - 4 ks Bobkový list
 - 3 l Voda pitná
 - 1.5 kg Cibule
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 936 kcal
 - Sacharidy 91 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 501 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 19.3 mg
 - Draslík 627.6 mg
 - Vláknina 14222 mg
 - Vitamín A 14222 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.4 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Před vařením polévky připravíme přílohové placky: z 500 g hrubé mouky, 200 ml mléka, 3 lžic rozehřátého másla, lžičky cukru, půl lžičky soli a 35 g droždí vypracujeme těsto, necháme půl hodiny vykynout, poté ho rozdělíme na díly o velikosti tenisového míčku, které rozválíme na placky o síle 5 - 7 mm. Placky v teple necháme ještě chvíli kynout, poté je potřeme rozpuštěným máslem a ve středně vyhřáté troubě na plechu upečeme do zlatova.
 - 
                                2
Během kynutí těsta a při pečení začneme připravovat polévku: skopovou plec rozkrájíme na kostičky, rajčata na čtvrtky a cibuli rozsekáme nadrobno.
 - 
                                3
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájené maso i rajčata s cibulí, vše osolíme a za častého míchání přibližně 20 minut opékáme. Poté směs zalijeme třemi litry vařící vody a na mírném ohni vaříme asi půl hodiny.
 - 
                                4
Když je maso měkké, přidáme bobkový list, sladkou papriku, lístky čerstvého koriandru, necháme přejít var a přikryté necháme 10 minut odstát.
 - 
                                5
Polévku podáváme s plackami, rozlámanými přímo do talíře.