Květáková polévka s mandlemi
Suroviny
- 300 g Květák
 - 100 g Smetana
 - 200 g Mandle
 - 30 g Petržel - nať
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 2 ml Citrónová šťáva
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Vegeta
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 6 dl Víno bílé
 - 6 dl Vývar zeleninový
 - 3 polévková lžíce Ovesné vločky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 767 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 53 g
 - Sodík 833 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 32.7 mg
 - Draslík 1000.8 mg
 - Vláknina 20126 mg
 - Vitamín A 20126 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 61 mg
 - Vitamín E 14.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Důkladně očištěný a pod studenou tekoucí vodou propláchnutý květák rozebereme na jednotlivé růžičky. V hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme květákové růžičky, za častého míchání dusíme 15 minut. Následně zalijeme vínem, dobře promícháme a vsypeme vločky. Vlijeme vývar, přivedeme k varu, povaříme ještě 15 minut a vše ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu.
 - 
                                2
Do hmoty vlijeme smetanu, ochutíme solí, pepřem, Vegetou, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem. Podle chuti pžidáme chilli koření a nakonec citrónovou šťávu. Polévku za občasného míchání přivedeme k varu a stáhneme ze sporáku.
 - 
                                3
Necháme pod poklici 10 minut odpočinout. V pánvičce opražíme oloupané mandle, udržujeme teplé, ale ne horké. Hotovou polévku servírujeme v hlubokých talířích. Každou porci před servírováním posypeme praženými mandlemi a drobně posekanou petrželovou natí.