Uzená polévka s kroupami

Hodnocení 0x 3x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4 porce

Suroviny

  • 290 g Ječné kroupy
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Libeček
  • 5 ks Nové koření celé
  • 1 špetka Majoránka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Vepřová uzená žebra
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 877 kcal
  • Sacharidy 95 g
  • Tuky 114 g
  • Sodík 3552 mg
  • Bílkoviny 68 g
  • Uhlovodany 93 g
  • Cholesterol 148.3 mg
  • Draslík 1785.4 mg
  • Vláknina 40310.1 mg
  • Vitamín A 40310.1 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uzená žebra zalijeme vodou, přidáme libeček, bobkový list, nové koření, pepř a vaříme asi hodinu do změknutí.

  • 2

    Kroupy zalijeme dvojnásobkem vody a uvaříme doměkka.

  • 3

    Scedíme a propláchneme studenou vodou.

  • 4

    Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle, nalijeme na ní vývar z žeber, přidáme pokrájenou mrkev a vaříme asi 10 minut. Obereme maso z žeber a spolu s kroupami ho dáme do polévky, ještě

  • 5

    5 minut povaříme, dle chuti přisolíme, přisypeme majoránku

  • 6

    a nasekanou petrželku.

Komentáře k receptu

  • Aleisa
  • 12.11.2015 18:52:14

Vybrala jsem si tento recept k vyzkoušení, ale po pečlivém přečtení množství ingrediencí na dané porce jsem skoro všeho dala méně. Stačí méně kostí i koření, ale někdo má rád výraznější kořeněnou chuť, tak to je na každém. Stačí taky o hodně méně krup, na 10 porcí cca 150 - 200 g v suchém stavu, hodně se navaří. Prostě všeho s mírou. Uzená polévka z žeber většinou bývá i tučnější, tak je na zvážení, jestli do ní přidávat ještě sádlo. I když je fakt, že cibulka udělá dobrou chuť. Já většinou do uzené polévky přidávám nejen mrkev, ale i kousek celeru a petržele a taky pórek. Na povrch jsem přidala čerstvou majoránku.

Odpovědět