Janovská zeleninová polévka
Suroviny
- 90 g Špagety sépiové
- 150 g Fazolové lusky zelené
- 200 g Fazole bílé sterilované
- 45 ml Voda pitná
- 45 ml Olej olivový
- 1200 ml Vývar zeleninový
- 2 kávová lžička Oříšky piniové
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Cibule
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Lilek
- 2 ks Rajčata
- 0.25 ks Kapusta kadeřavá
- 20 ks Bazalka
- 1 ks Brambory rané
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Sýr Parmezán
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 524 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 110 g
- Sodík 1533 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 7.4 mg
- Draslík 1208.3 mg
- Vláknina 23404.4 mg
- Vitamín A 23404.4 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.8 mg
- Vitamín E 3.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Na drobné kousky nakrájíme cibuli, celer a mrkev. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a smažíme nakrájenou zeleninu pří mírné teplotě 5-7 minut, často mícháme. 
- 
                                2Přidáme nakrájené fazolové lusky, na plátky nakrájenou cuketu, na kostičky nakrájenou bramboru a na kousky nakrájenou kapustu. Smažíme za stálého míchání asi 3 minuty. Poté přidáme lilek, nakládané fazole a rajčata a smažíme další 3 minuty. Přilijeme vývar, podle chuti osolíme a opepříme. Uvedeme do varu, promícháme, přikryjeme poklicí a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Občas zamícháme. 
- 
                                3Mezitím zpracujeme v kuchyňském robotu na pesto: čerstvou bazalku, česnek, piniové oříšky, nastrouhaný parmezán a olivový olej, až získáme jemnou omáčku. Můžeme přidat 15-45 ml vody. 
- 
                                4Těstoviny nalámané na malé kousky přidáme do polévky. Vaříme 5 minut. Přidáme pesto a dobře promícháme a vaříme další 3 minuty. Polévku ochutnáme a popřípadě dokořeníme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        