Bylinkový slepičí bujon s domácími nudlemi
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 150 g Nudle domácí
- 100 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 586 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 132 g
- Sodík 878 mg
- Bílkoviny 64 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 185 mg
- Draslík 997.9 mg
- Vláknina 11294.7 mg
- Vitamín A 11294.7 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Omytou čerstvou petrželku s bazalkou omyjeme, osušíme, petrželku pokrájíme nadrobno a lístky bazalky otrháme a necháme celé na ozdobu. 
- 
                                2V hrnci přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu s pokrájeným, na kostičky uvařeným masem (300 g), přidáme domácí nudle, promícháme a pomalu vaříme 2-4 minuty. Ke konci přidáme petrželku, dochutíme solí, pepřem, každou porci polévky ozdobíme 2-3 lístky bazalky a podáváme. 
- 
                                3Slepičí bujon [28675]: 
- 
                                4Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. 
- 
                                5Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. 
- 
                                6Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. 
- 
                                7Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme. 
- 
                                8Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        