Slepičí rýžovo-žitná polévka
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 200 g Pórek
- 150 g Pórek
- 100 g Petržel kořen
- 50 g Rýže Basmati
- 50 g Obilí
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 624 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 132 g
- Sodík 935 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 185 mg
- Draslík 1128.6 mg
- Vláknina 16315.1 mg
- Vitamín A 16315.1 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.4 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Očištěný pórek omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi si rozehřejeme máslo a pórek zpěníme. 
- 
                                2Obilí a rýži dobře promyjeme a dáme vařit do vody společně. Vaříme přibližně 15 minut, pak směs scedíme a promyjeme pod tekoucí vodou. 
- 
                                3Přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu. Dáme do něj uvařenou rýži s obilím a vaříme 5 minut. 
- 
                                4Pak přidáme pórek, polévku ochutíme solí, pepřem, necháme přejít 2 minuty varem a podáváme. 
- 
                                5Slepičí bujon [28675]: 
- 
                                6Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. 
- 
                                7Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. 
- 
                                8Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, aby jsme docílili čistého vývaru. 
- 
                                9Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme. 
- 
                                10Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        