Slepičí rýžová se ztraceným vejcem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 100 g Petržel kořen
- 100 g Rýže předvařená (parboiled)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 2.5 l Voda pitná
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 714 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 138 g
- Sodík 1128 mg
- Bílkoviny 71 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 430.3 mg
- Draslík 1114.4 mg
- Vláknina 12355.3 mg
- Vitamín A 12355.3 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V hrnci si přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu a dáme do něj dovařit promytou předvařenou rýži podle receptu. Polévku dochutíme pepřem a solí. 
- 
                                2Petrželku kudrnku a bazalku omyjeme a drobně nakrájíme. 
- 
                                3Připravíme si ztracená - pošírovaná vejce. 
- 
                                4V druhém, větším hrnci přivedeme k varu horkou osolenou vodu, přidáme do ní 1 lžíci octa. Když přichází voda k varu a začínají se v ní tvořit drobné bublinky, teplotu zmírníme. 
- 
                                5Do hrnečku vyklepneme jedno vejce a lžící mícháme vodu v hrnci tak, aby se uprostřed vytvořil vír. Do středu víru vlijeme vejce z hrnečku a od této chvíle vaříme 3 minuty, až se bílek zatáhne kolem žloutku. Vejce děrovanou naběračkou vyjmeme z vody a dáme do hlubokého talíře. 
- 
                                6Tento postup opakujeme ještě třikrát. 
- 
                                7Každé zatracené vejce zalijeme horkým vývarem, posypeme petrželkou s bazalkou a podáváme. 
- 
                                8Slepičí bujon [28675]: 
- 
                                9Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. 
- 
                                10Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. 
- 
                                11Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. 
- 
                                12Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme. 
- 
                                13Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        