Silný bažantí bujon
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 200 g Kuřecí křídla
- 150 g Petržel kořen
- 300 g Bažantí prsa
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Hřebíček mletý
- 2 stroužek Česnek
- 7 dl Voda pitná
- 5 dl Víno portské
- 0.5 dl Víno madeira
- 0.5 dl Rakytníková šťáva
- 1 kg Křepelka
- 2 cl Hruškovice
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1040 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 147 g
- Sodík 539 mg
- Bílkoviny 91 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 225.5 mg
- Draslík 1479.1 mg
- Vláknina 17684.5 mg
- Vitamín A 17684.5 mg
- Vitamín B6 2.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 105.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Omytá bažantí prsa pokrájíme na plátky a přidáme do křepelčího bujonu. Přidáme 2cl hruškovice a pomalu vaříme 20 minut. 
- 
                                2Vaječný bílek vyšleháme na tuhý sníh. Před dovařením lžicí vykrojíme ze sněhu noky a opatrně je dáme do vařící polévky. 
- 
                                3Nemícháme, vaříme je asi 3 - 5 minut, až ztuhnou. Pak bujon podáváme. Křepelčí studený bujon [29586]: 
- 
                                4Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omytá kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína. 
- 
                                5Přidáme omytou nať petržele a celeru, větvičky svážeme, 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu. 
- 
                                6Vývar scedíme a když vychladne, dáme do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon. 
- 
                                7Maso obereme, pokrájíme a můžeme použít do různých polévek. 
- 
                                8Do studeného bujonu přidáme 0.5 dl Madeiry a 0.5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        