Holubí bujon s hříbky
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 200 g Hříbky čerstvé
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule červená
- 3 ks Jalovec
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Holub
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1038 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 95 g
- Sodík 2763 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 240.5 mg
- Draslík 1083.7 mg
- Vláknina 9878 mg
- Vitamín A 9878 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Čerstvé bílé hříbky omyjeme a pokrájíme na plátky. Čerstvý rozmarýn omyjeme, osušíme a prsty natrháme na menší kousky. 
- 
                                2V hrnci si rozehřejeme olivový olej, přidáme rozmarýn s hříbky, ochutíme pepřem, kmínem a krátce orestujeme. 
- 
                                3Přilijeme 1 l holubího bujonu a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu, přimícháme 1 lžičku citronové šťávy a pomalu vaříme asi 10 minut. 
- 
                                4Dochutíme solí a podáváme. 
- 
                                5Bujon z holoubat [30620]: 
- 
                                6Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky. 
- 
                                7V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme. 
- 
                                8Poté k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 l bílého vína, 1 l vody, 1 lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce. 
- 
                                9Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával. 
- 
                                10Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem. 
- 
                                11Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), potom z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        