Holubí bujon se sójovou omáčkou
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule červená
- 3 ks Jalovec
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Holub
- 3 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 981 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 90 g
- Sodík 2758 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 240.5 mg
- Draslík 844.6 mg
- Vláknina 9051.5 mg
- Vitamín A 9051.5 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Pažitku a petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. 
- 
                                2V hrnci si přivedeme k varu 1 litr holubího bujonu, vložíme do něj pokrájené uvařené holubí maso, ochutíme sójovou omáčkou a citronovým pepřem a pomalu vaříme 8 minut. 
- 
                                3Porce bujonu posypeme bylinkami a podáváme. 
- 
                                4Bujon z holoubat [30620]: 
- 
                                5Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky. 
- 
                                6V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme. 
- 
                                7Poté k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 l vody, 1 lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce. 
- 
                                8Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával. 
- 
                                9Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem. 
- 
                                10Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), potom z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        