Holubí bujon s kapary
Suroviny
- 200 g Nové
- 100 g Vepřová kýta uzená
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Cibule červená
- 3 ks Jalovec
- 2 špetka Česnek sušený
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Holub
- 0.5 polévková lžíce Majoránka čerstvá
- 0.5 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
- 1 polévková lžíce Kapary
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1127 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 97 g
- Sodík 2754 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 240.5 mg
- Draslík 1149.5 mg
- Vláknina 9725.2 mg
- Vitamín A 9725.2 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Šalotku a nové brambory očistíme a omyjeme. Šalotku pokrájíme nadrobno, brambory nakrájíme na kolečka. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme nadrobno. 
- 
                                2Uzené vepřové karé pokrájíme na nudličky. Čerstvou majoránku s koriandrem omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobení. 
- 
                                3V hrnci si na rozpáleném másle zpěníme cibuli, přimícháme chilli papričku, 2 špetky sušeného česneku, promícháme, zalijeme 1 litrem holubího bujonu a přivedeme k varu. Pak zmírníme teplotu, přidáme brambory, sůl a pomalu vaříme 5 minut. Pak přidáme pokrájené uzené maso s 1 lžíci kaparů, vaříme ještě 3 minuty a dochutíme solí. 
- 
                                4Do bujonu přimícháme lístky bylinek a podáváme. 
- 
                                5Bujon z holoubat [30620]: 
- 
                                6Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky. 
- 
                                7V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme. 
- 
                                8Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce. 
- 
                                9Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával. 
- 
                                10Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem. 
- 
                                11Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        