Holubí bujon s okrou
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Rajčata
- 100 g Petržel kořen
- 200 g Okra - Ibišek jedlý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Česnek sušený
- 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 4 ks Bageta
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Cibule červená
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Holub
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Sherry brandy
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1785 kcal
- Sacharidy 178 g
- Tuky 98 g
- Sodík 4271 mg
- Bílkoviny 82 g
- Uhlovodany 175 g
- Cholesterol 240.5 mg
- Draslík 1376.4 mg
- Vláknina 33063.4 mg
- Vitamín A 33063.4 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 67.3 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Omytá rajčata pokrájíme na kostičky. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme ji nadrobno. 
- 
                                2Mladou okru (do 4 cm dlouhou) omyjeme a odřežeme stopky. Zapékací misku vymažeme (nebo vystříkáme) lehce olivovým olejem. Okru posypeme solí (1 lžička), mletým pepřem černým a mletým pepřem 4 barev a chilli. 
- 
                                3Předehřejeme troubu na 220°C a okru upečeme tak, že ji každých 5 minut promícháme. Pečeme do zlatohněda přibližně 15 minut. 
- 
                                4Mezitím přivedeme k varu 1 litr holubího bujonu, vmícháme 3 lžíce Sherry brandy, rajčata, chilli papričku, 0.5 lžičky sušeného česneku a vaříme přibližně 6 minut. Pak dochutíme solí. 
- 
                                5Ke každé porci polévky na kraj talíře poklademe upečenou okru a podáváme s čerstvou bagetou. 
- 
                                6Bujon z holoubat [30620]: 
- 
                                7Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky. 
- 
                                8V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme. 
- 
                                9Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce. 
- 
                                10Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával. 
- 
                                11Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme nabídnout s vývarem. 
- 
                                12Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        