Pikantní fazolová polévka se švestkami
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 300 g Pórek
- 50 g Švestky sušené
- 150 g Petržel kořen
- 200 g Fazole mungo
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Saturejka
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 4 ks Cibulka jarní
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Sirup javorový
- 3 polévková lžíce Víno rýžové čínské
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 350 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 158 g
- Sodík 1355 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 952.4 mg
- Vláknina 17843.8 mg
- Vitamín A 17843.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 75.6 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Sušené švestky bez pecek omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Fazole mungo propláchneme v sítu a necháme okapat. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme na kolečka. 
- 
                                2V hrnci si na rozpuštěném másle zpěníme cibulku, zalijeme ji 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny a přivedeme k varu. Vložíme do ní fazole mungo, sušené švestky, 3 lžíce rýžového vína a 2 lžíce javorového sirupu. 
- 
                                3Polévku pomalu vaříme asi 6 minut, podle chuti dosolíme a opepříme bílým pepřem. 
- 
                                4Každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou pažitkou. 
- 
                                5Bujon z kořenové zeleniny [30788]: 
- 
                                6Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny. 
- 
                                7Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme. 
- 
                                8V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut. 
- 
                                9Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list. 
- 
                                10Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        