Francouzská tykvová polévka
Suroviny
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Tymián čerstvý
 - 3 ks Šalvěj čerstvá
 - 1 ks Jablka
 - 3 ks Mrkev kořen
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Vývar drůbeží
 - 1 kg Tykev
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 454 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 681 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 9.6 mg
 - Draslík 806.3 mg
 - Vláknina 21059 mg
 - Vitamín A 21059 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 86.2 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si nakrájíme oloupanou, semeníku a vláken zbavenou tykev na 3 cm kostky.
 - 
                                2
V hrnci rozpálíme olej s máslem a na něm orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek asi 4 minuty do změknutí. Přidáme asi 1 kávovou lžičku nastrouhaného muškátového oříšku, šalvěje a tymiánu a restujeme ještě 1 minutu. Vložíme tykev, nahrubo nakrájenou mrkev, oloupané a nahrubo nakrájené jablko, vše zamícháme a přilijeme kuřecí vývar. Povaříme, přiklopíme pokličkou a cca 20 minut vaříme doměkka.
 - 
                                3
Vyjmeme snítky tymiánu a šalvějové listy.
 - 
                                4
Uvařenou polévku nalijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Je-li moc hustá, zředíme jí vývarem. Dosolíme, dopepříme a podáváme.