Čočková polévka se sušenými hříbky
Suroviny
- 125 g Čočka červená
 - 30 g Hříbky čerstvé
 - 1 g Šafrán
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Omáčka sójová
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Karotka
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 l Vývar zeleninový
 - 6 dl Voda pitná
 - 1.5 dl Smetana jihočeská zakysaná15%
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 405 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 1289 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 13.5 mg
 - Draslík 700.2 mg
 - Vláknina 14320.8 mg
 - Vitamín A 14320.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.2 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čočku přebereme, promyjeme a namočíme na 1 hodinu do 3 dl vody.
 - 
                                2
Sušené hříbky promyjeme a namočíme do 3 dl studené vody na 30 minut. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Karotku oloupeme, omyjeme a rozkrojíme na polovinu. Malou suchou chilli papričku omyjeme.
 - 
                                3
V hrnci rozehřejeme máslo, dáme na něj cibuli, chilli, šafrán, promícháme a pod pokličkou krátce, asi 4 minuty podusíme. Přidáme scezené hříbky, čočku, promícháme a dusíme dalších 3-4 minuty. Pak přilijeme zeleninový vývar a pomalu vaříme přibližně 15 minut.
 - 
                                4
Když je čočka měkká, polévku dochutíme solí, sójovou omáčkou a pepřem. Za stálého míchání nakonec přidáme zakysanou smetanu, necháme přejít varem a podáváme.