Ostrá hrášková polévka
Suroviny
- 2 kostka Bujón zeleninový
 - 500 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 1 kávová lžička Kari koření
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 2 ks Chilli paprička
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.8 l Voda pitná
 - 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 dl Jogurt bílý
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 303 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 535 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 64.6 mg
 - Draslík 263.4 mg
 - Vláknina 9942.8 mg
 - Vitamín A 9942.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.3 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hrášek scedíme a necháme okapat. Cibuli, česnek oloupeme, nakrájíme na malé kousky a v hrnci na rozpáleném másle, osmažíme nejdříve cibuli dozlatova, potom přidáme česnek, očištěný nastrouhaný celer, spolu s drobně nasekanými chilli papričky, vysypeme hrášek, přisypeme nasekanou petrželovou nať a vše zalijeme vývarem z bujónu.
 - 
                                2
Přiklopíme poklicí a na mírném ohni vaříme 20 minut. Před dokončením vaření polévku dochutíme podle vlastní chutě solí, pepřem a kari kořením.
 - 
                                3
Polévku stáhneme z ohně a mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu. Hrnec postavíme znovu na sporák, přivedeme k varu, smetanu smícháme s moukou, vylijeme do polévky a necháme probublat. Na 5 minut hrnec přiklopíme poklicí a poté můžeme porcovat na talíře. Jogurt dochutíme troškou solí a každou porci na talíři polijeme.