Clam Chowder polévka
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
 - 400 ml Mléko plnotučné
 - 400 ml Vývar rybí
 - 0.25 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 2 ks Brambory
 - 0.5 ks Citrony
 - 2 ks Šalotka
 - 1 hrst Pažitka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 kg Mušle slávky
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 440 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 1106 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 89 mg
 - Draslík 1384.5 mg
 - Vláknina 3781.3 mg
 - Vitamín A 3781.3 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 47 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 640.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mušle důkladně omyjeme, otevřené nepoužijeme. Citron opláchneme a nakrájíme na tenká kolečka. Vložíme do vývaru, zahřejeme, přidáme mušle a zakryté povaříme cca 50 min. Poté slijeme, vývar přefiltrujeme a vrátíme do hrnce. Z otevřených mušlí vyjmeme maso.
 - 
                                2
Šalotky oloupeme a nadrobno nakrájíme. Oloupané brambory omyjeme a nakrájíme na kostičky.
 - 
                                3
V hrnci rozehřejeme polovinu másla a orestujeme na něm šalotku s tymiánem. Zalijeme vývarem, mlékem a přidáme brambory. Pod pokličkou vaříme cca 15 min.
 - 
                                4
Zbytek másla spojíme s moukou a postupně vmícháme do polévky. Necháme projít varem, ochutíme solí a pepřem a vložíme maso.
 - 
                                5
Rozdělíme do misek, posypeme sekanou pažitkou a podáváme.