Beskydský zeleninový kotlík se špekáčky
Suroviny
- 250 g Brambory
 - 100 g Celer bulvový
 - 150 g Květák
 - 20 g Bujón zlatý zeleninový
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Špekáčky
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Kedlubna
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 l Voda pitná
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 3 polévková lžíce Hrášek mražený
 - 3 polévková lžíce Kukuřice mražená
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 459 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 124 g
 - Sodík 270 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 9 mg
 - Draslík 606.5 mg
 - Vláknina 11169.5 mg
 - Vitamín A 11169.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 39.4 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ze špekáčků sloupneme střívka, nakrájíme na kostičky. Oloupané a omyté brambory, mrkev, celer, kedlubnu pokrájíme na kostičky. Očištěné cibule rozkrájíme na drobno. Omytý květák rozdělíme na růžičky.
 - 
                                2
V hrnci na oleji a másle zpěníme cibuli, pak ji posypeme polohrubou moukou, kterou s cibulí smažíme mírně do zlatova.
 - 
                                3
Za stálého míchání přilijeme opatrně vodu, doložíme zeleninu se špekáčky, zeleninový bujón v kostce, omytou snítku libečku (1 lžíce), drcený kmín, pepř a polévku přivedeme k varu. Pomalu vaříme přibližně 10 minut, poté doložíme další zeleninu: mražený zelený hrášek s kukuřicí a květákové růžičky. Polévku vaříme dalších 10 minut, dochutíme 0,5 - 1 lžičkou soli, přimícháme omytou, drobně pokrájenou pažitku a podáváme.