Květáková polévka s tvarůžkovými knedlíčky
Suroviny
- 400 g Květák
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 60 g Mrkev kořen
 - 8 g Sůl
 - 5 g Sůl
 - 50 g Petržel - nať
 - 10 g Kmín celý
 - 20 g Strouhanka
 - 30 g Máslo bylinkové
 - 100 g Tvarůžky olomoucké malé
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 dl Smetana 12% (konzumní)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 308 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 55 g
 - Sodík 1367 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 86.3 mg
 - Draslík 470.3 mg
 - Vláknina 7190.5 mg
 - Vitamín A 7190.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 71.6 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 42.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Květák rozkrojíme napůl a spolu s mrkví nakrájenou na kolečka uvaříme doměkka v osolené vodě s kmínem. Vařený květák vyjmeme, jen několik růžiček rozmačkáme vidličkou a vrátíme do polévky. Polévku zahustíme světlou jíškou usmaženou z másla a mouky, krátce povaříme a zjemníme smetanou. Ze strouhanky, soli, másla, nastrouhaných tvarůžků a vejce vytvoříme vláčné těsto, z něhož v dlaních vytvarujeme malé kulaté knedlíčky. Ty povaříme 4 minuty v polévce na mírném ohni a do odstavené polévky nasypeme nasekanou petrželovou nať.