Zelná polévka se salámem
Suroviny
- 12 g Brambory
 - 33 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 167 g Salám jemný
 - 67 g Slanina vepřová
 - 20 g Sůl
 - 0.7 g Pepř černý mletý
 - 0.7 g Kmín celý
 - 333 g Zelí hlávkové bílé
 - 200 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 20 ml Ocet kvasný lihový
 - 1700 ml Hovězí vývar základní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 198 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 1440 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 29.9 mg
 - Draslík 212 mg
 - Vláknina 2406.8 mg
 - Vitamín A 2406.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.3 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hlávkové zelí očistíme a opláchneme. Nakrájíme je na delší trojúhelníky a krátce spaříme.
 - 
                                2
Syrové brambory opláchneme a nakrájíme je na větší kostky. Společně se zelím je dáme vařit do vývaru.Během vaření přidáme mletý pepř a kmín.
 - 
                                3
Ve smetaně rozmícháme prosátou mouku a když jsou brambory i zelí téměř měkké, vlijeme ji do polévky.
 - 
                                4
Potom přidáme mletý pepř, sůl, ocet a za občasného promíchání dobře provaříme.
 - 
                                5
Slaninu očistíme, nakrájíme na drobné kostičky a částečně roztavíme. Přidáme k ní na kostičky nakrájený salám, krátce osmažíme a přidáme do polévky.
 - 
                                6
Hotovou polévku zjemníme máslem, dochutíme solí a ještě provaříme.