Labužnická francouzská pomazánka-rillettes z husího masa

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 380 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Husí sádlo
  • 500 g Husí stehna
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 hrst Petržel - nať
  • 2 l Voda pitná
  • 2 dl Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 1 polévková lžíce Tymián sušený
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 878 kcal
  • Sacharidy 3 g
  • Tuky 85 g
  • Sodík 266 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 50 mg
  • Draslík 69.1 mg
  • Vláknina 1421 mg
  • Vitamín A 1421 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.5 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Husí sádlo pokrájíme a dáme do hlubokého hrnce (nejlépe litinového) a necháme při mírné teplotě rozpustit. Přidáme k němu omytá husí stehna, která zalijeme vodou tak, aby bylo maso pod vodou. Přidáme bílé víno, sůl, pepř a sáček z mulu s kořením (celý pepř, tymián, bobkový list, petržel nať) a vaříme při mírné teplotě pod pokličkou minimálně 6 hodin. Občas zkontrolujeme, promícháme a aby se nám úplně nevyvařila voda. Pokud se maso připéká, podlijeme ho trochou vody.

  • 2

    Po 3 hodinách vaření stehna se sáčkem vyjmeme, maso vykostíme, nakrájíme na malé kousky a vrátíme zpět do vývaru a dál necháme vařit tak, aby mírně probublávalo. Vaříme až do doby dokud se tekutina odpaří a zůstane jen maso se sádlem.

  • 3

    Připravíme si čisté sklenice s víčky, které naplníme masem a zalijeme husím sádlem. Necháme vychladnout, zakryjeme víčky až druhý den. V chladničce můžeme tuto labužnickou pomazánku uchovat několik dní.

  • 4

    Rillettes pomazánka velice chutná na opečeném chlebu.

Komentáře k receptu