Moules marinieres

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 200 g Bageta
  • 300 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 kg Mušle slávky
  • 3 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Oregano čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 733 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 2240 mg
  • Bílkoviny 67 g
  • Uhlovodany 58 g
  • Cholesterol 140 mg
  • Draslík 2121.6 mg
  • Vláknina 6643.8 mg
  • Vitamín A 6643.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0.1 mg
  • Vitamín C 62.7 mg
  • Vitamín E 4.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slávky vložíme na 30 minut do osolené vody. Poté je opláchneme studenou vodou a kartáčkem z nich očistíme případný písek. Nožíkem odstraníme tzv. vousy (byssová vlákna). Slávky, které mají polámané schránky a ty, které se po zaťukání nožem na schránku neuzavřou, vyhodíme. Jsou pravděpodobně mrtvé a mohly by být zkažené.

  • 2

    Ve velkém hrnci zahřejeme olej, přidáme napůlený česnek a při střední teplotě za stálého míchání opékáme asi 3 minuty, aby ochutil olej. Poté jej vyjmeme.

  • 3

    Přidáme do hrnce nakrájená rajčata i se šťávou, víno, nadrobno nakrájenou petrželku a oregano. Přikryjeme pokličkou a směs zvolna 5 minut vaříme, aby se chuti prolnuly.

  • 4

    Vložíme do směsi slávky, přikryjeme a vaříme asi 5-8 minut. Hrncem občas potřeseme a průběžně kontrolujeme, jestli se slávky otevírají. Slávky naběračkou s otvory vyjmeme do misky a uzavřené odstraníme.

  • 5

    Omáčku podle chuti osolíme, opepříme a přelijeme s ní vyjmuté slávky. Ozdobíme nakrájenou petrželkou. Vhodnou přílohou je francouzská bageta.

Komentáře k receptu