Skordalia

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 15 minut
Počet porcí: 3

Suroviny

  • 150 g Mandle
  • 60 g Chléb pšeničný (bílý)
  • 150 ml Olej olivový extra panenský
  • 1 ks Petržel kudrnka
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 5 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Ocet vinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 798 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 75 g
  • Sodík 220 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 444.4 mg
  • Vláknina 13958.3 mg
  • Vitamín A 13958.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.8 mg
  • Vitamín E 13.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ze staršího chleba odstraníme kůrky a středy rozlámeme na kousky. Chléb vložíme do misky, přelijeme vodou a 10-15 minut necháme máčet. Poté nadbytečnou tekutinu vymačkáme a chléb odložíme.

  • 2

    Neloupané mandle přelijeme horkou vodou, necháme asi 30 vteřin odstát a potom vodu slijeme. Spařené mandle oloupeme.

  • 3

    Nahrubo nakrájený česnek vložíme spolu s mandlemi do mixéru a rozmixujeme. Přidáme namočený chléb a mixujeme tak dlouho, dokud se přísady důkladně nepromíchají. Za stálého mixování přiléváme olivový olej a mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladká hustá pasta. Vmixujeme ocet a podle chuti osolíme a opepříme.

  • 4

    Připravenou omáčku Skordalia uložíme v misce do lednice, kde vydrží až 4 dny. Před podáváním ji ozdobíme snítkami koriandru nebo petrželky.

Komentáře k receptu