Kachní kaldoun - polévka

Hodnocení 2x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Petržel - nať
  • 5 g Bobkový list
  • 40 g Strouhanka
  • 200 g Kachní drůbky
  • 300 g Játra kachní
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 20 g Rozmarýn čerstvý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 0.5 ks Celer řapíkatý
  • 2 ks Petržel kořen
  • 1 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 3 l Vývar drůbeží
  • 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kg Kachní maso pečené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1351 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 170 g
  • Sodík 1525 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 442.5 mg
  • Draslík 417.8 mg
  • Vláknina 7710.1 mg
  • Vitamín A 7710.1 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 62.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev, petržel, celer očistíme, nakrájíme na 6 cm nudle, opláchneme. Příprava polévky: Cibuli oloupeme, nakrájíme a v hrnci na 50 g rozpáleného másla osmahneme dozlatova. Přidáme odkrojky /zbytky/ nakrájené mrkve, celeru, petržele a vše dohromady zpěníme. Přimícháme rozmarýn, bobkový list, vložíme ještě kachní kosti, z kterých jsme obrali maso a všechny suroviny zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, stáhneme plamínek a polévku pod poklicí povaříme 60 minut. Potom ji scedíme.

  • 2

    V jiném hrnci rozpálíme 50 g másla, přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, celer, petržel, orestujeme. Do hrnce vložíme na kousky nakrájené maso spolu s pečenými játry a povaříme dalších 10 minut. Polévku zjemníme smetanou, přidáme vařené knedlíčky, nakonec polévku dochutíme solí, pepřem, malým množstvím tymiánu. Přivedeme k varu a hotovou polévku odstavíme.

  • 3

    Příprava knedlíčků: Játra pomeleme do misky, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř. Rozklepneme vejce, podle potřeby přisypeme strouhanku, aby těsto bylo středně husté. Všechny suroviny promícháme a tvarujeme malé kuličky, které pokládáme do vřící osolené vody, kde je vaříme doměkka 10 minut. Potom je scedíme.

  • 4

    Hotovou polévku rozdělíme na hluboké talíře, ozdobíme nasekanou petrželovou nati a podáváme.

Komentáře k receptu