Salát z krevet s okurkami a jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Krevety tygří - loupané
  • 300 g Okurka salátová
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Cukr moučkový
  • 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
  • 2 ks Jablka
  • 1 ks Pomeranče
  • 1 ks Salát hlávkový
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 2 ks Cibulka jarní
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 šálek Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Kapary sterilované
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 230 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 333 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 78.8 mg
  • Draslík 454.9 mg
  • Vláknina 10257.8 mg
  • Vitamín A 10257.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 64.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ještě zmrazené krevety ponoříme na dvě minuty do vařící vody, nato je ihned zchladíme ve vodě studené. Odlomíme hlavovou část, z krunýře maso vyloupneme.

  • 2

    Zeleninu opláchneme, okurku oloupeme (zhruba 15 cm dlouhý kousek odřízneme a podélně nakrájíme na proužky). Zbylé okurky nakrájíme na kostičky, jablka neloupeme, jen rozčtvrtíme, vyřízneme jádřince a nakrájíme také na kostičky, pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědla. Celer s cibulkami jemně pokrájíme. Pomeranč omyjeme kartáčkem a rozkrojíme. Odkrojíme dva plátky, zbytek krájíme na kostičky. Ze zbylého pomeranče vymačkáme šťávu.

  • 3

    Salát rozebereme na listy, opláchneme, osušíme. Několika listy vyložíme salátovou mísu, zbylé nasekáme na kousky, vložíme do hluboké mísy, přidáme okurky, jablka, cibulky, celer a krevety. Zlehka promícháme, upravíme na mísu na salátové listy, na závěr ozdobíme okurkou, nakrájenou na proužky, přikryjeme a vložíme do chladničky.

  • 4

    Příprava zálivky: citronovou šťávu smícháme se šťávou z pomeranče, přidáme 1/2 lžičky soli a cukru. Po kapkách vmícháme olej, na hrubo nasekaná semena koriandru a rozsekané kapary. Zálivku použijeme až při servírování salátu jako předkrmu.

Komentáře k receptu