Srnčí paštika se zeleným pepřem a hovězím jazykem
Suroviny
- 200 g Hovězí jazyk
- 500 g Srnčí maso
- 400 g Slanina vepřová
- 250 g Jehněčí maso
- 50 g Ořechy vlašské
- 450 g Listové těsto
- 75 g Pistácie
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Tymián sušený
- 1 špetka Rozmarýn sušený
- 3 polévková lžíce Martell cognac
- 3 polévková lžíce Jalovec
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1606 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 118 g
- Sodík 1385 mg
- Bílkoviny 73 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 445.3 mg
- Draslík 1098.6 mg
- Vláknina 9098.3 mg
- Vitamín A 9098.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 602.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pomoučeném vále rozválíme listové těsto na plát asi 5 cm silný. Vyložíme formu alobalem a potom plátem listového těsta tak, aby okraje visely přes okraj formy (minimálně 5 cm).
-
2
Srnčí a jehněčí maso omyjeme a jemně pomeleme na masovém strojku spolu s pokrájenou slaninou. Dáme ho do mísy a přidáme k němu koření (zelený pepř, tymián, rozmarýn, drcený jalovec), nastrouhanou citronovou kůru (z chemicky neošetřeného citronu), vejce, smetanu, koňak a pistácie a pokrájené vlašské ořechy. Dochutíme solí a vše důkladně promícháme.
-
3
Uvařený oloupaný hovězí jazyk nakrájíme na nudličky.
-
4
Vyloženou formu do poloviny naplníme polovinou paštiky, pak rozložíme vrstvu pokrájeného hovězího jazyka a zakryjeme ji druhou polovinou paštiky. Listové těsto přehneme přes povrch paštiky, potřeme ho rozšlehaným vejcem a kvůli páře doprostřed vypíchneme otvor.
-
5
Formu s paštikou vložíme do trouby a pečeme do zlatohněda přibližně 50 minut.
-
6
Upečenou paštiku necháme vychladit. Vychlazenou nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvou zeleninou.