Marinované sardinky s koprem
Suroviny
- 1 kávová lžička Hořčice
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 dl Olej olivový extra panenský
 - 0.5 dl Ocet bílý vinný
 - 1 kg Sardinka obecná
 - 4 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 380 kcal
 - Sacharidy 3 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 164 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 31.2 mg
 - Vláknina 282.7 mg
 - Vitamín A 282.7 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.9 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé sardinky omyjeme, od řitních otvorů je rozřízneme k hlavě, vykucháme a odřežeme hlavy i ocasy. Vyjmeme páteřní kosti a stáhneme ryby z kůže. Filety znovu omyjeme, necháme okapat. Snítky kopru omyjeme, vodu setřepeme, několik snítek odložíme na ozdobu, ostatní posekáme.
 - 
                                2
Připravíme nálev: do misky vložíme práškovou hořčici, sůl, cukr a čerstvě pomletý bílý pepř. Směs promícháme, pomalu k ní přikapáváme olivový olej. Směs musí být hladká, bez hrudek. Přišleháme ocet a vodu.
 - 
                                3
Do kameninového soudku dáme asi 1/3 nasekaného kopru, naskládáme filety sardinek, proložíme koprem. Zalijeme je připraveným nálevem, zakryjeme a v chladu necháme marinovat asi 10 - 12 hodin.
 - 
                                4
Omytý a osušený citrón nakrájíme na osminky. Filety ze sardinek rozložíme na talíře, ozdobíme snítkami kopru, pokrájeným citrónem a podáváme.