Meruňkový koláč s mandlovou příchutí
Suroviny
- 70 g Mouka pšeničná hladká
 - 100 g Mouka polohrubá
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 100 g Cukr třtinový
 - 30 g Mandle
 - 120 g Cukr krystal
 - 25 g Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Ocet vinný
 - 1 kávová lžička Tresť mandlová
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 kg Meruňky
 - 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Likér mandlový - Amaretto
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 619 kcal
 - Sacharidy 85 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 48 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 77 g
 - Cholesterol 97.7 mg
 - Draslík 514.4 mg
 - Vláknina 9349.7 mg
 - Vitamín A 9349.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.1 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 34.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si křehké těsto s mandlovou příchutí.
 - 
                                2
Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 25 g moučkového cukru.
 - 
                                3
Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžíci citrónové kůry a 1 lžičkou octa. Promícháme a dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné a nesmí se lepit.
 - 
                                4
Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
 - 
                                5
Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
 - 
                                6
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.
 - 
                                7
Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu.
 - 
                                8
Na drobenku nasypeme do misky polohrubou mouku. Přidáme třtinový cukr, sůl, 120 g marcipánu, polotuhé rozkrájené máslo a posekané mandle. Pomocí prstů zapracujeme máslo, dokud se neutvoří hrudky.
 - 
                                9
Omyjeme a osušíme zralé meruňky, rozkrájíme je, zbavíme pecek a meruňky pokrájíme na plátky. Dáme je do mísy, posypeme krystalovým cukrem a přidáme mandlový likér a meruňky promícháme. Potom je rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Ze začátku, asi 20 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.
 - 
                                10
Upečený koláč podáváme vychlazený.