Mladé kuře z Bresse pečené se smetanou
Suroviny
- 50 g Cibule
- 1500 g Máslo čerstvé
- 10 g Olej olivový
- 5 g Nové koření celé
- 1500 g Kuře
- 500 g Šalotka
- 0.5 g Pepř černý celý
- 50 g Hořčice Dijonská
- 65 g Karotka
- 50 g Pepř bílý
- 100 g Kapary
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1.5 ks Bobkový list
- 1 l Voda pitná
- 0.75 kg Kuřecí skelety
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1622 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 158 g
- Sodík 321 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 494.1 mg
- Draslík 509.8 mg
- Vláknina 3660 mg
- Vitamín A 3660 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 168.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Lehce rozehřejeme máslo a do něj vmícháme žloutky. Celá velmi mladá kuřata z Bresse (po 300 g) osolíme, potřeme rozpuštěným máslem se žloutky, posypeme lístky tymiánu a na pekáči je vložíme do trouby předehřáté na 100 °C. Při této teplotě je pečeme 2 hodiny, upečená z pekáče vyjmeme, do výpeku dáme nasekané kapary v soli, šalotku a krátce orestujeme. 
- 
                                2Potom přidáme kuřecí základ Ambiente, šlehačku, dijonskou hořčici a společně povaříme. Omáčku potom dochutíme čerstvě mletým bílým pepřem, osolíme a přes jemný cedník přecedíme. 
- 
                                3Kuřátka přepůlíme, půlky vložíme do přecezené omáčky, velmi krátce povaříme a rozdělíme na talíře. 
- 
                                4Kuřátka servírujeme přelitá omáčkou, vhodnou přílohou jsou vařené nové brambory. 
- 
                                6Kuřecí základ Ambiente [47000]: 
- 
                                7Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky. 
- 
                                8Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“. 
- 
                                9Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout. 
- 
                                10Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je. 
- 
                                11Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        