Jelení guláš z marinovaného masa

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 250 g Cibule
  • 100 g Chléb konzumní
  • 50 g Mrkev kořen
  • 60 g Ořechy vlašské
  • 8 g Sůl
  • 2 g Pepř černý mletý
  • 150 g Žampiony čerstvé
  • 100 g Sádlo škvařené
  • 3 g Bobkový list
  • 5 g Nové koření celé
  • 25 g Feferony
  • 100 g Švestky sušené
  • 20 g Paprika mletá sladká
  • 5 g Pepř černý celý
  • 30 g Petržel kořen
  • 1000 g Jelení maso
  • 7 g Koření Zvěřina
  • 80 g Olej slunečnicový
  • 80 g Protlak rajčatový
  • 100 g Jehličí borové
  • 150 ml Víno červené
  • 200 ml Voda pitná
  • 1200 ml Vývar z hovězích kostí
  • 150 ml Ocet vinný
  • 5 ml Worcester (worcesterská omáčka)
  • 3 stroužek Česnek
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 771 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 65 g
  • Sodík 1347 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 167.8 mg
  • Draslík 1861.6 mg
  • Vláknina 10756.3 mg
  • Vitamín A 10756.3 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.2 mg
  • Vitamín E 6.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso naložíme den předem. Očištěnou mrkev, petržel, celer nastrouháme nahrubo, zalijeme vodou, přilijeme ocet, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list a do tohoto nálevu ponoříme maso.

  • 2

    Druhý den maso vyjmeme, nakrájíme na kostky, posypeme zvěřinovým kořením, prolisovaným česnekem, zalijeme olejem a necháme asi 2 hodiny marinovat.

  • 3

    Předem připravíme vývar z jehličí. Do rendlíku nasypeme jehličí, zalijeme vodou a povaříme 10 minut. Vývar přecedíme, jehličí vyhodíme a vývar zatím dáme stranou. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, feferonky bez semínek nasekáme najemno, švestky namočíme, žampiony nakrájíme na plátky, chlebovou střídku natrháme na malé kousíčky, vlašské ořechy nadrtíme, česnek prolisujeme.

  • 4

    V hrnci roztavíme sádlo, přisypeme cibuli, osmahneme, posypeme mletou paprikou, orestujeme, přidáme rajčatový protlak, česnek, feferonky, zalijeme hovězím vývarem, provaříme, přidáme maso, švestky, žampiony, zakápneme worcesterem a dusíme téměř doměkka. Přihodíme natrhaný chléb, přilijeme červené víno, vývar z jehličí, podle chuti osolíme, opepříme a dodusíme.

  • 5

    Guláš rozdělíme na talíře a posypeme drcenými ořechy.

Komentáře k receptu