Cibulačka z Francie
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
 - 100 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 200 g Veka
 - 40 g Cukr krupice
 - 5 g Bobkový list
 - 60 g Krupice dětská
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 hrst Tymián čerstvý
 - 1 l Vývar slepičí
 - 5 dl Víno bílé
 - 1.5 kg Cibule
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 551 kcal
 - Sacharidy 62 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 694 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 39 mg
 - Draslík 447.4 mg
 - Vláknina 9598.5 mg
 - Vitamín A 9598.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.3 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli oloupeme a nakrájíme po délce na hrubé plátky. V hrnci rozpálíme máslo, vložíme cibuli, orestujeme, posypeme cukrem, přidáme nití svázáný tymián a za stálého míchání cibuli karamelizujeme. Do hrnce vsypeme bobkový list, sůl, pepř, vše zalijeme vínem, necháme ho vyvařit do sucha, aby zůstalo jen vinné aroma a vyrestovaná cibule. Tu posypeme dětskou krupicí, mícháním zapražíme, zalijeme vývarem a na středně silném ohni polévku povaříme 30 minut. Před dovařením podle vlastní chuti osolíme a opepříme.
 - 
                                2
Troubu předehřejeme, na každý krajíc veky nasypememe nastrouhaný sýr, vyskládáme na plech a vložíme do nahřáté trouby zapéct, aby veka byla křupavá a sýr rozpuštěný.
 - 
                                3
Uvařenou, ještě teplou polévku nalijeme do polévkových šálků, posypeme nasekanou petrželovou natí, přidáme připravené křupavé krajíce veky a podáváme.