Musaka pro vegany
Suroviny
- 700 g Brambory
 - 50 g Sójové plátky
 - 800 g Rajčata loupaná celá
 - 150 g Sýr ořechový
 - 500 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Cukr třtinový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Lilek
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Nové koření mleté
 - 1 špetka Kmín drcený
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 1 špetka Saturejka
 - 1 stroužek Česnek
 - 5 polévková lžíce Olej olivový
 - 4 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
 - 1 polévková lžíce Margarín
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 366 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 834 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 50 g
 - Cholesterol 2.3 mg
 - Draslík 1618.9 mg
 - Vláknina 21389.3 mg
 - Vitamín A 21389.3 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.5 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve vývaru přivedeme k varu sójové plátky, odstavíme a necháme pod pokličkou 10 minut nabobtnat.
 - 
                                2
Ve větší pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového olej a opečeme na něm oloupané, na plátky nakrájené brambory. Vyjmeme na ubrousek a po okapání mírně osolíme.
 - 
                                3
Do pánve přidáme 2 lžíce oleje a opečeme ně něm na plátky nakrájený lilek. Stejně jako brambory necháme plátky okapat na ubrousku a osolíme je.
 - 
                                4
Sójové plátky slijeme v sítu a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu.
 - 
                                5
V pánvi rozehřejeme zbylý olej a necháme na něm zesklovatět nasekanou cibuli a česnek. Přidáme rajčatový protlak, cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přilijeme konzervovaná rajčata, přidáme sójové plátky a okořeníme skořicí, kmínem, novým kořením, saturejkou, podle chuti osolíme a opepříme. Omáčku zvolna povaříme asi 10 minut.
 - 
                                6
Zapékací mísu vymažeme margarínem a střídavě do ní vrstvíme brambory, omáčku a lilek. Vrchní vrstvu tvoří lilek, který posypeme nastrouhaným sýrem.
 - 
                                7
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut, ihned podáváme.