Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny

Hodnocení 2x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6 porcí

Suroviny

  • 15 g Mandle
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 60 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 20 g Droždí
  • 20 g Cukr vanilka
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 524 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 193 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 76 g
  • Cholesterol 205.3 mg
  • Draslík 209.2 mg
  • Vláknina 6976.7 mg
  • Vitamín A 6976.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Máslo rozpustíme v hrnku na mírném ohni. Mandle spaříme, oloupeme a nasekáme. Jeden žloutek rozšleháme.

  • 2

    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme žloutky a rozpuštěné máslo, přisypeme mouku. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu smíchaný krupicový a vanilkový cukr.

  • 3

    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 4

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme mléko. Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyjmeme z ní formu, těsto potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme nakrájenými mandlemi.

  • 5

    Nastavíme program pečení a světlou kůrku, a pekárnu opět zapneme.

Komentáře k receptu

  • světluška
  • 25.03.2016 15:23:56

Mazanec mně trochu klesl viz. foto, ale chuťově nebyl špatný. Nedávno jsem pekla mazanec v troubě a zdál se mi chuťově lepší. Ale u nás se sní všechno

Odpovědět
  • Aleisa
  • 25.03.2016 15:08:30

Ne vždy se všechno povede, podotýkám, že ne vinou receptu. Mám celkem novou pekárnu a ještě přesně nevím, kolik můžu na různé pečivo použít mouky, aby těsto "neuteklo"z nádoby. To se mi stalo i tentokrát, vykynulo až na víko a jelikož jsem v klasické troubě zrovna pekla něco jiného, překryla jsem povrch kouskem papíru na pečení a dopekla v pekárně. Občas jsem koukla jestli těsto nestéká dolů a tím, že jsem ze začátku pekárnu otvírala, i když krátce, přidala jsem o chvíli déle pečení. Jenže mazanec je už trochu připečenější. Háky jsem vyndala po posledním krátkém prohnětení, těsto jsem vyndala zpracovala do šišky a vložila do nádoby kynout. Po vykynutí potřela žloutkem + mandle a zapla pečení. Nádobu jsem raději nevytahovala, aby vykynuté těsto nekleslo. Žloutek by se mohl naředit nebo použít rozšlehané celé vejce. Sůl a cukr vmíchám do mouky už hned, na povrch jen rozdrobím droždí, po signálu jsem přidala 25 g rozinek. Máslo bylo rozpuštěné, ale vlahé. Musela jsem přidat cca 30 - 40 g mouky, jelikož těsto bylo dost řídké, ale vím, že to nejde přesně určit. Příště snížím množství mouky a určitě zase upeču, jako takový snídaňový mazanec.

Odpovědět