Mandlová vánočka
Suroviny
- 30 g Droždí sušené
- 50 g Hrozinky
- 50 g Mandle
- 100 g Máslo čerstvé
- 7 g Sůl
- 60 g Cukr krupice
- 500 g Mouka polohrubá
- 200 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 polévková lžíce Cukr moučka
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 361 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 14 g
- Sodík 284 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 88 mg
- Draslík 168.2 mg
- Vláknina 6980.1 mg
- Vitamín A 6980.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do domácí pekárny dáme vlažné mléko, sůl, žloutky pokojové teploty a rozpuštěné, ale vychladlé máslo. Zasypeme to moukou, oběma cukry, droždím, citronovou kůrou a muškátovým oříškem. Vypracujeme těsto (těsně před koncem přidáme rozinky a nasucho opražené a nasekané mandle). 
- 
                                2Z těsta vypracujeme 6 copů, které zapleteme. Potřeme bílkem a necháme 2 hodiny kynout na teplém místě. 
- 
                                3Poté pečeme 15 minut na 200 °C a 30 minut na 150 °C. Pokud se vám zdá vánočka příliš tmavá, přikryjte ji alobalem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                         
                            
