Housky z těsta s jogurtem a se slaninou
Suroviny
- 175 g Anglická slanina
- 50 g Máslo bylinkové
- 375 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Droždí sušené
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cibulka jarní
- 0.5 dl Mléko polotučné
- 0.09 dl Olej olivový
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 6 polévková lžíce Jogurt bílý
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 342 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 17 g
- Sodík 290 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 46.2 mg
- Draslík 66.3 mg
- Vláknina 386 mg
- Vitamín A 386 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme jogurt, vejce, máslo, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla mléko s přísadami a vše poprášíme droždím. 
- 
                                2Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. 
- 
                                3Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. 
- 
                                4Během programu omyjeme cibulku a společně se slaninou ji najemno nakrájíme. V pánvi rozpálíme olej a na něm slaninu a cibulku lehce osmahneme. 
- 
                                5Pět minut před koncem cyklu "hnětení" k těstu přidáme osmaženou slaninu s cibulkou. Některé přístroje nás na to samy upozorní zvukovým signálem. 
- 
                                6Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. 
- 
                                7Těsto pak rozdělíme na 8 stejně velkých dílů, ty vytvarujeme do koulí, dáme na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemají dvakrát větší objem. Vykynuté potřeme mlékem. 
- 
                                8Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a housky pečeme přibližně 15 až 20 minut, dokud nemají zlatavou barvu. Po upečení je necháme pomalu vychladnout. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        