Lněný chléb z několika druhů bezlepkové mouky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Mouka bezlepková Jizerka
  • 80 g Mouka pohanková
  • 9 g Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Droždí sušené
  • 1 dl Voda pitná
  • 0.5 dl Mléko - podmáslí
  • 2 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Směs Promix forte
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 2 polévková lžíce Klíčky pohankové
  • 2 polévková lžíce Lněné semínko
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Chlebové koření hrubě mleté bio
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 534 kcal
  • Sacharidy 99 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 878 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 84 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 54.7 mg
  • Vláknina 2973.5 mg
  • Vitamín A 2973.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si kvásek: do misky dáme 1 dl vlažné vody, 1 celý sáček sušených kvasnic a 1 lžičku cukru. Kvásek necháme dobře vzejít.

  • 2

    Do mísy nasypeme 350 g bezlepkové mouky Jizerka, 80 g pohankové mouky, 2 lžíce směsi Promix, 0.5 dl podmáslí, 3 lžíce oleje, 2 dl vlažné vody, 1 lžíci octa, 2 lžíce pohankových klíčků, 2 lžíce lněných semínek, 1 lžíce chlebového koření a 9 g soli. Vše promícháme, přilijeme kvásek a těsto důkladně prohněteme. Vláčné těsto dáme do formy vytřené olejem, zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme ho minimálně 30-40 minut kynout na teplém místě.

  • 3

    Pečeme ho v předehřáté troubě na 200°C-220°C přibližně 40 minut.

  • 4

    Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x).

  • 5

    Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu