Vepřové mleté maso se švestkami
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 50 g Ořechy vlašské
 - 50 g Pistácie
 - 120 g Slanina vepřová
 - 800 g Vepřová plec
 - 80 g Švestky sušené
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1.5 kávová lžička Koření pěti vůní
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Žemle tuková
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.75 l Voda pitná
 - 1 dl Mléko polotučné
 - 1 dl Vývar drůbeží
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Koňak Armaňak
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1155 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 84 g
 - Sodík 1115 mg
 - Bílkoviny 53 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 304.6 mg
 - Draslík 1194.9 mg
 - Vláknina 9614.3 mg
 - Vitamín A 9614.3 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté plecko pokrájíme na kostky a pomeleme na masovém strojku. Sušené švestky bez pecek omyjeme a pokrájíme na poloviny. Očištěnou cibuli s česnekem drobně nasekáme, žemli nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. Omytou petželovou nať drobně pokrájíme. Uzenou máslovou (vysokou) slaninu nakrájíme na dlouhé tenké plátky.
 - 
                                2
Do mísy dáme vepřové pomleté maso, drůbeží vývar, sušené švestky, vejce, cibuli, česnek, koření, anglickou slaninu, namočenou žemli, pistácie, vlašské ořechy, koňak, čerstvě pomletý pepř, drcený kmín, sůl a majoránku.
 - 
                                3
Směs důkladně promícháme a vložíme ji do zapékací mísy, kterou jsme vyložili plátky slaniny tak, že okraje slaniny jsou přehnuty přes okraj mísy. Pak mísu naplníme sekanou, dobře ji vtlačíme do všech rohů, uhladíme a překryjeme přečnívajícími plátky slaniny. Povrch musí být celý pokrytý slaninou. Mísu zakryjeme víkem, vložíme ji do většího pekáče s vodou (asi 3/4 l - podle velikosti nádob - voda dosahuje max. do poloviny zapékací mísy) a vložíme vše do předehřáté trouby péct. Pečeme asi 70 minut při 180°C.
 - 
                                4
Upečenou sekanou necháme vychladnout, pak ji vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme.