Venkovské žemle
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 141 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 4 g
- Sodík 69 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 4.3 mg
- Draslík 15 mg
- Vláknina 36.5 mg
- Vitamín A 36.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Mouku a sůl dáme do velké mísy, vložíme změklé máslo a vmícháme 
- 
                                2droždí. Uděláme uprostřed důlek a vlijeme vodu, mléko a med. Těsto zpracujeme ručně vařečkou nebo pomocí elektrického hnětače. 
- 
                                3Vypracujeme těsto, až je hladké a pružné. Uděláme z něho kouli a vložíme ji do mísy. Zakryjeme pomaštěnou fólií a necháme na teplém místě vykynout asi 1-1,5 hodiny, až těsto dvojnásobně nabude. 
- 
                                4Těsto přendáme na slabě pomoučený vál. Prohněteme je ještě asi 2-3 minuty, až je hladké a pružné. 
- 
                                5Lehce vymažeme 2 plechy na pečení. Rozdělíme těsto na 16 stejných kousků. Vytvarujeme je dokulata a položíme na plech vždy kousek od sebe. Dlaní je zploštíme na žemli o průměru asi 7 cm. 
- 
                                6Pokryjeme volně pomaštěnou fólií a necháme ještě kynout asi 30 minut, až těsto dvojnásobně nabude. 
- 
                                7Žemle lehce poprášíme moukou a pečeme je v předehřáté troubě na 200°C asi 15-20 minut, až jsou dobře propečené a zlatavé. Nepečeme je zprudka, aby se dobře propekly. Necháme je vychladnout na drátěné podložce. 
- 
                                8
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        