Arménský skopový šašlik
Suroviny
- 400 g Skopová kýta
 - 200 g Skopové ledvinky
 - 500 g Chléb celozrnný pšeničný
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 4 ks Cibule
 - 4 ks Cibulka jarní
 - 5 ks Rajčata
 - 5 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 5 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 4 polévková lžíce Hořčice
 - 4 polévková lžíce Kečup
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 706 kcal
 - Sacharidy 75 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 874 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 67 g
 - Cholesterol 168.5 mg
 - Draslík 892.9 mg
 - Vláknina 24547.2 mg
 - Vitamín A 24547.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.7 mg
 - Vitamín E 4.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Skopovou kýtu nakrájíme na kostky (4 ks na osobu), skopové ledvinky odblaníme, rozpůlíme, vyřízneme střední tučnou a žilnatou část a spaříme.
 - 
                                2
Nakrájené maso s ledvinkami vložíme do porcelánové mísy, přidáme drobně nasekanou cibuli, sůl a pepř, zakapeme 2 lžícemi oleje a citronovou šťávou a dobře promícháme. Zakrytou mísu vložíme do chladničky a maso necháme 3-4 hodiny marinovat.
 - 
                                3
Na grilovací jehly střídavě napichujeme kousky masa s ledvinkami, potřeme olejem a po všech stranách opečeme na grilu, popřípadě na pánvi.
 - 
                                4
Hotové šašliky přendáme na nahřáté talíře, posypeme nakrájenou jarní cibulkou a obložíme na čtvrtky nakrájenými rajčaty.
 - 
                                5
Podáváme s hořčicí, kečupem a černým chlebem.