Slovenská kapustnica I.
Suroviny
- 12 g Shiitake houby
 - 60 g Slanina vepřová
 - 200 g Klobása vepřová
 - 300 g Vepřová plec
 - 300 g Zelí kysané
 - 200 ml Smetana zakysaná 14%
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 1 ks Cibule
 - 1.65 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 438 kcal
 - Sacharidy 5 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 611 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 80.4 mg
 - Draslík 370.6 mg
 - Vláknina 1099.2 mg
 - Vitamín A 1099.2 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.5 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Houby namočíme do 150 ml vody na 1/2 hodiny. Ze zelí slijeme nálev a dáme ho stranou, zelí pokrájíme. Slaninu a cibuli nakrájíme na drobné kostičky, klobásu nakrájíme na tenčí plátky. Vepřové maso uvaříme v 1,5 l vody, vývar odložíme a maso nakrájíme na kostky.
 - 
                                2
V silnostěnném hrnci dáme vyškvařit slaninu, přisypeme cibuli, poté vsypeme obě papriky, promícháme, vlijeme houby i s vodou, vývar z masa a dusíme zhruba 1/4 hodiny. Poté přimícháme zelí a klobásu a dusíme. Na závěr do polévky vlijeme nálev ze zelí, zamícháme maso a necháme prohřát. Hotovou polévku případně dosolíme. Na talířích servírujeme s 1 lžící kysané smetany.