Sladké šišky na židovský způsob
Suroviny
- 500 g Džem broskvový
 - 150 g Cukr krupice
 - 100 g Droždí
 - 20 g Cukr vanilka
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 70 g Cukr moučkový
 - 1 ks Citrony
 - 7 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 0.5 hrst Mouka pšeničná hrubá
 - 0.29 l Olej slunečnicový
 - 5 dl Voda pitná
 - 2 dl Vodka
 - 1 kg Mouka polohrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 495 kcal
 - Sacharidy 70 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 192 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 50 g
 - Cholesterol 141.8 mg
 - Draslík 271.6 mg
 - Vláknina 4700.2 mg
 - Vitamín A 4700.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.9 mg
 - Vitamín E 6.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme kvásek - droždí ve velké misce rozdrolíme, přidáme lžící krupicového cukru a spolu rozetřeme. Přimícháme lžíci polohrubé mouky, lžící vody a necháme na teplém místě vzejít.
 - 
                                2
Mezitím si z citronu nastrouháme kůru.
 - 
                                3
Do misky dáme vejce, žloutky a spolu se zbylým krupicovým cukrem vyšleháme do pěny. Směs přeložíme do misky s kváskem a dobře promícháme. Přisypeme vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, zbylou vodu, vlijeme vodku. Všechny suroviny promícháme. Za stálého míchání pomalu přisypeme zbylou polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme hladké a tuhé těsto.
 - 
                                4
Val pomočíme hrubou moukou, položíme na něj těsto a rozválíme na plát silný 2 cm. Potom z těsta ostrým nožem vykrajujeme čtverce. Do středu každého čtverce lžičkou položíme broskvový džem. Konce čtverců nadzvedneme nad džem a dobře je zmáčkneme. Tak vytvoříme šišky.
 - 
                                5
Olej vlijeme do velké pánve, rozpálíme ho a pokládáme do něho připravené šišky, které osmažíme ze všech stran do krásné růžové barvy.
 - 
                                6
Osmažené šišky vyndáváme z pánve, necháme okapat. Naskládáme je na oválný talíř, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.