Vánoční smetanovo-čokoládové lanýže

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 37 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 275 g Čokoláda hořká
  • 175 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 40 ml Rum
  • 0.25 kávová lžička Tresť vanilková
  • 6 ks Ořechy vlašské
  • 2 polévková lžíce Kakao - prášek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 317 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 4 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 12.5 mg
  • Draslík 216.8 mg
  • Vláknina 6277 mg
  • Vitamín A 6277 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do většího rendlíku s nepřilnavým dnem nalijeme smetanu, kterou přivedeme k varu. Poté ji odstavíme z plotny, dáme do ní na kousky polámanou čokoládu a necháme ji za stálého míchání rozpustit dohladka. Pak přimícháme změklé máslo, vanilkový extrakt a rum. Krém přelijeme do misky, uzavřeme ji a dáme na 5-6 hodin do lednice ztuhnout.

  • 2

    Větší, neprohnutou mísu vyložíme pečícím papírem. Do jedné misky nasypeme kvalitní kakao a do druhé misky nasypeme nadrobno rozdrcené ořechy. Pomocí lžíce odkrojíme kousek ztuhlého krému a pomocí rukou rychle vytvarujeme kuličky. Polovinu lanýžů obalíme v kakau a polovinu v ořechách. Dáme je zpět do lednice ztuhnout. Před podáváním lanýže ozdobně naaranžujeme na misky a servírujeme.

Komentáře k receptu