Velikonoční šišky s rumovými hrozinkami
Suroviny
- 40 g Droždí
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mouka polohrubá
 - 250 g Mouka pšeničná hladká
 - 1 kávová lžička Cukr moučkový
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2.5 dl Mléko polotučné
 - 1.1 dl Rum
 - 4 dl Olej slunečnicový
 - 4 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 890 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 65 g
 - Sodík 220 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 291.3 mg
 - Draslík 189.4 mg
 - Vláknina 2784.8 mg
 - Vitamín A 2784.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1 mg
 - Vitamín E 21.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté zlaté hrozinky dáme do misky a zalijeme je 1 dl rumu, po 60 minutách je scedíme, rum zachytíme a hrozinky necháme okapat.
 - 
                                2
Do mísy dáme kvasnice, 1 lžičku moučkového cukru a 1.5 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme 6 žloutků s jemným krupicovým cukrem (4 lžíce) a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku se špetkou soli, jemně nastrouhanou citronovou kůru, přidáme 2 lžíce rumu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
 - 
                                3
Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme až dělá bubliny. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, musí být hladké a vláčné. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Potom těsto dáme na vál, rozválíme ho na placku silnou 1 cm a polovinu posypeme hrozinkami. Poté druhou polovinu těsta přehneme přes tu první a rádýlkem nakrájíme obdélníky přibližně 8x4 cm. Z obdélníků vytvarujeme "šišky". Těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho znovu chvíli nakynout.
 - 
                                4
Vykynuté "šišky" opatrně smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje, přibližně 3 cm. Jednu stranu zvolna smažíme dozlatova pod pokličkou asi 30 sekund až 1 minutu. Druhou stranu smažíme bez pokličky. "Šišky" musíme hlídat, aby se nám nepřipálily.
 - 
                                5
Usmažené "šišky" opatrně vyjmeme děravou naběračkou a odložíme je na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného oleje, potom je posypeme vanilkovým cukrem a servírujeme.